Sleipnir

Nejkvalitnější kokosový olej

18.5.2020|
| 0 Comments
Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • Kvalita na prvním místě
  • Kolagen potřebujeme
  • Modní trendy podzim/zima
  • Kvalitní kato dieta je správná i pro vás
  • Co získáte s betonovým oplocením kolem vašeho domu

Archivy

  • Prosinec 2022
  • Září 2022
  • Červenec 2022
  • Červen 2022
  • Květen 2022
  • Duben 2022
  • Březen 2022
  • Únor 2022
  • Leden 2022
  • Prosinec 2021
  • Listopad 2021
  • Říjen 2021
  • Září 2021
  • Srpen 2021
  • Červenec 2021
  • Červen 2021
  • Duben 2021
  • Březen 2021
  • Leden 2021
  • Září 2020
  • Srpen 2020
  • Červenec 2020
  • Květen 2020
  • Duben 2020
  • Březen 2020
  • Únor 2020
  • Leden 2020
  • Prosinec 2019
  • Listopad 2019
  • Říjen 2019
  • Září 2019
  • Srpen 2019
  • Červen 2019
  • Březen 2019
  • Leden 2019
  • Listopad 2018
  • Září 2018
  • Srpen 2018
  • Květen 2018
  • Duben 2018
  • Leden 2018
  • Červenec 2017
  • Březen 2017

Rubriky

  • Děti
  • Dům
  • Ekonomika
  • Hry
  • Lifestyle
  • Móda
  • Produkty
  • Služby
  • Web

Základní informace

  • Přihlásit se
  • Zdroj kanálů (příspěvky)
  • Kanál komentářů
  • Česká lokalizace

Plod (ořech) kokosu, jak ho známe, roste na impozantních palmách až ve výšce 30 metrů. Palma se nazývá kokosovník ořechoplodý a v přírodě ji lze vidět v tropických krajinách na mořských pobřežích i na březích velkých řek. Listy jsou dlouhé až 6 metrů a vyrůstají z vrcholku rostliny. Květy jsou žluté a samosprašné. Historie kokosovník zmiňuje už v Indii kolem roku 1000 př. n. letopočtem. V Evropě ho lidé spatřili až v 16. století. Díky oblíbenosti a tomu, že opadané kokosové plody dokážou v dobrém stavu cestovat po vodě, do které se díky blízkosti palmy často dostanou, je palma rozšířená ve většině zemí tropického pásma. Ročně se do světa dostane několik desítek milionů tun ořechů.

starý obraz

Asi 70% bílé kokosové dužiny tvoří tuk. Ten je v tropických zemích významnou součástí potravy a díky energetické hodnotě je nenahraditelný.  Ze žlutých květů se dělá šťáva, která se dále zpracovává na cukr nebo na palmové víno. Z vláknité vrstvy se dělají pytle, rohože, motouzy.

Kokosový olej nachází v posledních letech využití i u nás. Kouřový bod kokosového oleje extra virgin má kouřový bod od 170 do 200 °C, a proto na něm lze bez problémů i smažit. Před jeho častým použitím však varují odborníci. Obsahuje totiž velké množství nasycených kyselin, které ovlivňují hladinu cholesterolu v krvi. Je však odolný proti žluknutí, a tedy vhodný k dlouhodobému skladování.

kokosový ole

V kosmetickém průmyslu je kokosový olej surovinou s mnohostranným využitím a je oblíbený i u výrobců bylinných mastí a přírodní kosmetiky. Výborně funguje jako ochrana proti vzniku plísní na nohou. Hojí a vyživuje popraskanou kůži, vlasové zábaly prospívají poškozeným vlasům i pokožce hlavy a odstraní problém s lupy. Stejně dobře se zahojí po natření i drobné oděrky a ranky, díky antibakteriálním vlastnostem tuku. Může sloužit jako první pomoc při zarudnutí kůže od sluníčka, nebo přírodní deodorant. Do pokožky se rychle vsákne a udržuje ji vláčnou.

3.5/5 - (2 votes)
« Hurá na párty!!!
Když auto vše nepojme »

Theme by The WP Club | Proudly powered by WordPress